Friday, May 9, 2008

Yoğurdun Faydaları ve Yoğurt Çorbası

* Yoğurt yüksek kolesterol ve diyabet hastaları için oldukça faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir ve yağların harcanmasını kolaylaştırarak şişmanlamayı önler. Karın bölgesindeki fazla kilolardan kurtulmak isteyenler için yoğurt ideal bir besindir.
* Japonya’da yapılan araştırmalar, şekersiz yoğurdun nefes kokusunu giderdiğini, diş taşı ve diş eti iltihaplarını doğal yollardan önlediğini ortaya koydu. Araştırma kapsamında 6 hafta boyunca günde bir porsiyon yoğurt yiyenlerin yüzde 80’inde nefes kokusuna yol açan hidrojen sülfit düzeyinin düştüğünü belirten Japon bilim adamları, yoğurdun içeriğindeki maddelerin bu rahatsızlıkları önlediğini vurguladı.
*Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirdirir. Bu özelliği nedeniyle yoğurt vücudu kanserden, mide ve bağırsak hastalıklarından, mide, kolon ve ince bağırsak kanserlerine kadar birçok hastalıktan korur.
* Yoğurt, bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların yaşamasını engeller ve sindirimi kolaylaştırır. Vücutta kendi kendine sindirilen tek gıda yoğurttur.
* Yoğurt tüberküloz hastalığına karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. Stres, alkol, kolalı ve karbonatlı içeceklerle zarar gören sindirim sistemini korur.
* Yoğurt karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfordan oldukça zengin bir besindir.
* Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacı
nı karşılar.
* Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler.
* Yoğurt büyüme gelişme çağında diş ve kemik gelişimini hızlandırır, raşitizmden korur, kemikleri güçlendirir ve kırılmaları önler.
* Yoğurt, bebeklere altıncı aydan sonra ek olarak verilen ilk besinlerden biridir. Böylece bebeklerin kemik ve diş gelişimine yardımcı olur. Bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Bağırsaklarda faydalı mikropların oluşumunu hızlandırır, ishalden korur.
* Akşam yenen bir kase yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırır.
* İshali olanlarda yoğurt ve ayran iyileşmeyi hızlandırır.
*Yoğurdun alerjik etkisi çok azdır.
* Yapılan çalışmalar çok yoğurt yiyenlerin az yiyenlere göre daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı yaşadıklarını göstermiştir.
* Yoğurt, vitamin içerdiği için suyu süzülmeden yenmelidir. Süzme yoğurt B vitamininden fakirdir. Hangi yaşta olursanız olun, sağlıklı ya da hasta, her gün mutlaka 1 kase yoğurt yemeyi ihmal etmeyin. Böylece sağlıklı ve uzun ömürlü yaşayabilirsiniz.
ALINTIDIR

Malzemeleri:
1 Su bardağı yoğurt
1,5 Yemek kaşığı un
1 Yemek kaşığı margarin
1 Yumurta
Nane, tuz
Yapılışı: Yoğurdu, unu, yumurtayı çırpın. Yeterince suyu ve margarini ( margarini eritmeden koyun içine ), naneyi ekleyin. Karıştıra karıştıra çorbayı pişirin. Ocaktan aldıktan sonra tuz ekleyin.
ARMİNA’NIN NOTU: İsterseniz sıvı yağda naneyi yakıp üzerine gezdirip, yoğurt çorbasını servis yapabilirsiniz. Tuzu ilk baştan atarsanız yoğurt kesilir.

No comments:

Post a Comment