Monday, May 26, 2008

Sebzeli Köfte Ve Patatesin Faydaları

patatesin besleyici maddelerinin çoğunluğunun, kabuğunun hemen altında veya yakınında olduğunu belirten uzmanlar, bu yüzden patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyulması gerektiğini vurguluyor. Patatesin yaklaşık yüzde 20’si karbonhidrat bol B vitaminleri,
C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum içeriyor. Patates sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizliyor. Patates kansere karşı koruyor ve yorgunluğa karşı birebir, susuzluğu gideriyor. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserini önleyici etkisi bulunan patates, ayrıca karaciğer, damar sertliği gibi ciddi hastalıklara karşı tavsiye ediliyor.Patates patlıcangiller familyasına ait bir sebzedir. 16. yy'da İspanyol denizcileri tarafından Avrupa'ya getirilen patatesin anayurdu Güney Amerika'dır. Yurdumuzda Nevşehir
ve Niğde başta olmak üzere birçok bölgede yetiştirilir. Patatesin özellikle mide bozulmalarına karşı iyi gelen bir özelliği vardır. Patates satın alırken renginin yeşilimsi olmamasına ve üzerinde filizlerin bulunmamasına dikkat edin. Özellikle küçük veya orta boy olanları tercih edin.Çiğ patatesleri pişme işlemine başlamadan önce kesmeyin. Aksi takdirde görünümü bozulup, rengi kahvrengi olacaktır. Kabukları soyulduktan sonra haşlanan patatesler C vitamini ve minerallerin yüzde 25'ini kaybeder.

ALINTIDIR



Köftesi İçin:
900gr. Kıyma
Maydonoz ince kesilmiş
3 Yumurta
Köfte baharatı
Tuz, karabiber
Sebzeleri için:
7 Patates haşlanmış yuvarlak kalınca dilimlenmiş
4-5 Yeşil biber dörde kesilmiş
3 Domates yuvarlak dilimlenmiş
Sosu için:
1 Su bardağı haşlanmış dilimlenmiş mantar
1 Büyük soğan küçük küp kesilmiş
6 Domates küçük küp kesilmiş
6 Yeşil biber ince kesilmiş
4 Su bardağı su
Tuz, karabiber
Biraz sıvı yağ
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Yapılışı: Köfte malzemelerini yoğurup, yuvarlak şekiller verin ve kızartın. Büyükçe bir tencereye her sebze diliminin arasına birer köfte koyarak kiremit şeklinde, sebzeleri ve köfteleri dizin. Sosu için, biraz sıvı yağda soğanları ve yeşil biberleri birlikte kavurun. Domatesi ekleyip çok az kavurun. Mantarı, tuzu, karabiberi, 4 su bardağı suyu ekleyip 1-2 taşım kaynatın. Sonra da bu sosu tenceredeki sebze ve köftelerin üzerlerine d küp, sebzeli köfteyi pişirin.
ARMİNA'IN NOTU: Sebzeli köftenin köfte hamuruna bayat ekmek konulmuyor.

1 comment:

  1. noreply@blogger.com (halenze)November 28, 2007 at 3:39 PM

    bacım şimdi bu peynirli kek de diyarbakır otlu peynir kullansak nasıl olur:)))

    ReplyDelete