Wednesday, February 27, 2008

Zeytinyağlı Lahana Sarması (lahana dolması)


Merhaba, dersler başladı üniversitede işler yoğun, ama hayat devam ediyor bizim evin yemek macerları da:) fotograf makinem once bozuldu, onu yaptıralımderken şimdi de şarj aleti kayıp..bir aksiliktir gidiyor, ama akademisyen azmi burda da kendini gosteriyor:) bloga devam:-)

Dolma harcı hazırlanır. İstediğiniz büyüklükte lahana. LAhana alırken orta kısmına bastırdıgınızda yumusak ise olgunlaşmış demektir.
yapılışı:
1-Derince bir tencereye lahana yapraklarını haslamak için bol su doldurun, tuz atın,tencereyi ocaga, kaynamak üzere, koyun.
2-Lahananın yaprakları bir bıçak yardımıyla kök kısmından ayıklayın.
3-Su kaynayınca ayıklananlardan 2-3 adedini tencereye yerleştirin ve ara ara karıştırıp haşlayın-haşlama işlemi 3-4 dk surmeli çok haşlarsanız saramayabilirsiniz.
4-Haslama olayı bitince sarmaların uzunluğunu nasıl istiyorsanız lahanaları o buyuklukte (ben yaklaşık 10x20 cm lik keserim), şerit halinde kesin, şekilsiz yaprakları da atmayın yama halinde iç içe bile olsa sarılıyor
5-her şerit lahana içine 1 tatlı kaşığı kadar harçtan koyun ve sarın, sardığınız düzgün olmasa da üzülmeyin pişince farketmiyor.
6-sarmaları tencereye üstüste dizin
7-sarma işlemi bitince en üste 1 tatlı kaşığı kadar tuz serpin
8-sarmaların hemen üzerine çıkacak kadar su doldurun,
9-sarmalar pişerken dağılmaması için üzerlerine bir porselen veya cam tabak yerleştirin.
10-kısık ateşte 1-1,5 saat pişirin.
11-çatalla kontrol ettiğinizde lahanalar pişmiş ise ocağı kapatın.
12-salçalı sosu döküp 2-3 saat dinlendirin.
Birlikte: Salata, ayran, yoğurt, turp, yeşillikler, turşu
irem ve pelin yogurtlu seviyor.
üzerine: yerkenlimon sıkabilirsiniz.
Afiyet olsun:-)

Friday, February 15, 2008

portakallı kremalı pasta

Merhaba, canım yegenim Enes'in yaşgünü partisi şerefine Emel teyzesi bu pastayı yaptı. Pastamızın özellikleri pamuklar kadar yumuşak olması ve yogun portakal tadı, kek olmasına rağmen süt olmaması. Tarifi kalabalık bir topluluğa yaptığım için ona göre vereceğim 2 dilimi birprsiyon kabul ederseni 15-18 kisilik diyebiliriz bu keke Ayrica kek bir pandispanya kadar yumusak oldugundan istenirse rulo yas pasta veya katli yas pasta keki olarak da kullanilabilir.

Kek malzeme:

35 adet 5x5 lik kare dilimlik tarif

  • 7 yumurta
  • 5 neskafe fincanı şeker
  • 6 neskafe fincanı (aynı fincanla) un
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 3 portakalın kabugu
  • 1 limonun kabugu
  • 1,5 su bardağı (300 cc) portakal suyu
  • 1,5 su bardağı sıvı yağ (ben mısırözü koydum)

krema:

  • 1 paket krem santi
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • ahududu marmeladı

yapılışı

seker, yumurta, portakal ve limon kabugu rendeleri 5 dk çırpılır. Portakal suyu ve sıvı ya eklenir ve karıştırılır. Kabartma tozu, karbonat bir elek yardimiyla yumurtaya eklenir ve karıştırılır, un da yine elenerek keke eklenir. Karışımı iyice karıştırıp birbirine yedirilir(kozan şivesi ile özeme, yedirme, iyice karıştırma, pürüzsüz hale getirme anlamına gelir). İstediginiz bir kek kalıını yağlatın ve kekten istediginiz miktarda kalıba dökün. Malzeme fazla olduğundan ben büyük fırın tepsisine 2 cm derinliğinde döktüm keki. Ama bir de 24 cm lik kelepçeli kek kalıbıma koyacak kadar arttı. Keki önceden ısıtılmış 170 derecede fırında 20 dk pişirin. 5x5 lik kare dilimlere veya istediğiniz şekilde dilimleyin.

kremayı hazırlayın. Kremşantiyi portakal suyu ile çırpın. Kıvamı yumuşak olursa ibraz daha şanti malzemesi ekleyin. Kremayı hazırladığınız kare dilimlerin üzerine krema sıkacağı ile sıkın, krema üztüne de 1 çay kaşığı kadar ahududu ekleyin.

Afiyet olsun:-)


Tuesday, February 12, 2008

Zeytinyağlı dolma (Adana usulü)



Tarifimizi verirken iki aşama yapacağız. Birincisi doldurulacak malzemeyi hazırlama ikincisi de dolma harcı kısmı. Dolma harcı Adana usulü (akdeniz ) olacaktır. Yani salçalı, ekşili, maydonozlu, domatesli, sarımsaklı ve zeytinyağlı.


önce dolma harcının malzemesi (tatli tavsanlarin annesi sevgili Nahide'yi anmadan geçemeyeceğim. Sevgili arkadaşım bu tarif senin için özellikle:-)

Dolma harcı
malzeme
(bu malzeme ile 6 porsiyon dolma çıkar, harcınız artarsa derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
  • 2 su bardağı pirinç (kırık veya benim kullandığım gibi baldo)
  • 1 kg soğan
  • 1 bağ maydonoz

  • 5 diş sarımsak

  • 2-3 domates

  • sivri biber (konulmayabilir)

  • 2-3 çorba kaşığı nar ekşisi (yoksa 2 limon suyu veya 1 çorba kaşığı limon tuzunu suda eritin)

  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

  • 2 çorba kaşığı biber salçası

  • 1 tatlı kaşığı karabiber

  • acı severseniz 1 çorba kaşığı pulbiber (kırmızı biber)

  • 1 çorba kaşığı dolusu tuz

  • 1 su bardağı sıvı yağ, tercihen zeytinyağı

dolma harcının malzemelerini incecik doğrayın, iyice karıştırın.

dolmalık malzemeAşağıda bu dolma harcıyla yapılabilecek dolma malzemeleri verilmiştir. Birini tercih ediniz. Buradaki resim kuru patlıcan dolması.

  1. bir adet orta boy lahana
  2. 1 kg dolmalık biber
  3. kabak, kabak çiçeği
  4. 1 kg bostan patlıcanı (yaz sebzesi),
  5. 30 adet küçük kuru patlıcan (kişibaşı 5 adet)
  6. salçalık kırmızı biber vb.
  7. asma yaprağı, pazı yaprağı, hardal
  8. patates
  9. domates vb.

sos için:
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı,

5-6 diş sarımsak,

1 tatlı kaşığı biber salça,

1 tatlı kaşığı kuru nane

1/2 çay bardağı su

yarım limon suyu

yapılışıKuru patlıcanları sıcak kaynar suda 1-2 dk bekjletin ve çıkarın. İçine dolma harcını koyun. Pişireceğiniz tencereye yerleştirin. Bu şekilde tüm patlıcanları bitirdiğinizde tencerenize patlıcanların yarısına kadar su koyun, 1 tatlı kaşığı kadar tuz serpin. Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve kısık ateşte 1-1,5 saat kadar pişirin. Pişmeye yakın dolmaların üzerine dökülecek sarımsaklı sosu hazırlayın. Sosu dolmalara döktükten sonra ocağın altına kapatın. 1 saat dinlendirin. Dolmalarınız servise hazırdır.

Sos: Bir tavaya az sıvı yağ konur, kıyılmış sarımsaklar, salça, nane kavrulur, limon suyu ve su eklenir bir taşım kaynayınca dolmaların üzerine eşit miktarda dökülür.

Birlikte: Yoğurt, ayran, turp, tere, yeşil salata, hoşaf.





Monday, February 11, 2008

Pırasalı Börek



Kışın en güzel üç sebzesinden birisi pırasa:) Diğerleri lahana ve ıspanak. Eşim çok sevmese de ben pırasalı boreği çok seviyorum. Yanında bir çorba ile a kşam yemek menüsü bile olabilir o kadar ki doyurucu. Ancak ilk kez gelecek konuklarınızdan pırasayı sevmeyenler olabilir. Bu tür durumlar için maceraya atılmaya gerek yok, peynirli borek her zaman sevilir onu yapmak gerek:) Bu börek kızlarımın 6. yas günü partisinde ikrama sunuldu.


Malzeme:
5 adet yufka
1 bağ pırasa
2 adet havuç
250 gr beyaz peynir
1 küçük soğan
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz (silme)
karabiber
1 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta, 1 çorba kaşığı yoğurt, susam
yapılışı
Pırasaları yıkayın ve suyunu süzün, havucu yıkayın ve kabugunu soyun. Pırasaları incecik doğrayın, soğanı yemeklik doğrayın, havucu rendeleyin. Tavaya sıvı yağ alın (1/2 çay bardağı kadar) önce havucu kavurun, ardından pırasa ve soğanı ekleyin biraz kavurduktan sonra şeker ve tuz atıp tatlandırın. Pırasalar soğuyunca peyniri ufalayıp ekleyin. Harcımız hazır.

su ile sıvı yağ karıştırın

bir yufkayı serin, sulu-yağlı karışımdan fırça yardımıyla sürün, 2. tufkayı bu yufka üzerine koyun, yine sulu karışımdan sürün, birbirine yapışık yufka çiftini, önce dörde bölün, her bölümü de 3 e bölün, dolayısıyla 12 adet parça oluşturun. Her üçgenimsi parçanın geniş kısmına börek harcından koyun. Sigara böreği gibi sarın.

Diğer yufkaları da bu şekilde çift kat hazırlayın. Böreklerin üzerine yumurta+yoğurt karışından sürün ve susam serpip 200 dereceye ayarlanmış ve önceden ısıtılmış fırında 25-30 dk pişirin.
Afiyet olsun:-)

Ispanaklı-patatesli rulo börek


Evde kizkardeşimin unuttuğu ıspanaklar yaş günü partimizin böreği oldular:) Ama patates de eklenerek. Hem doyurucu hem de lezzetli bir börek oldu.

Malzeme:
6 adet yufka
2 bağ ıspanak
2 adet patetes
1 diş sarımsak
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı tereyağ
2 bardak süt
2 yumurta
1/2 çay bardağı sıvı yağ

börek üstü için: 1 çorba kaşığı yoğurt

yapılışı:
Ispanakları 1 saat sirkeli bol suda bekletin ki topraklar süzülsün, mikroplar ölsün. Yıkayıp sularını süzdürün. İncecik kıyın
Bir taraftan da 2 adet patetesi soyun, minik küpler halinde doğrayın, üzerini az gececek kadar tuzlu suda haşlayın. Pişince haşlama suyunu süzün.
soğanı ve sarımsağı incecik doğrayın.

Bir tavaya tereyağını alın, soğanı ve sarımsağı salçayla birlikte biraz kavurun, tuz ve karabiber ekleyin. Tavaya incecik kıyılmış ispanakları alın ve bir süre birlikte pişirin (5-10 dk). Bu karışıma haşlanmış pataesleri ekleyin ve iyice karıştırın (patatesler ezilmesin dikkat). Bu karışımı 3 eşit parçaya ayırın.

Şimdi iç malzeme hazırlanmış oldu.

Yufkalara süreceğimiz sütlü karışımı hazırlayalım. Yumurtalardan birinin sarısını ayırın. Diğerlerini çırpın, içine sütü ekleyin, sıvı yağı da ekleyin. Harcınız hazır.

3 çift yufka yapacaksınız. Ispanaklı harç o nedenle üçe ayrıldı:)

bir yufkayı serin, üzerine sütlü karışımdan dökün ve fırçayla her yeri bu karışıma bulayın. Bu yufkanın üzerine 2. yufkayı serin. Üzerine sütlü karışımdan sürün. Şimdi bir çift yufkanız var. Bunun üzerine ıspanaklı harcın ayrılmış 3 kısmından birini alın ve tüm yufkaya yayın. Bir taraftan başlayarak rulo halinde sarmaya başlayın. Uzun bir rulonuz olacak. Bu ruloyu ortadan ikiye kesin ve frın tepsisine koyun. Burada 2 cm genişliğinde yeniden keserek parçalara ayırın. Geriye kalan 4 yufkanızı da benzer şekilde çift oluşturarak rulo yapın ve borekleri hazırlayın.

Üzeri için 1 yumurta sarısı ile bir çorba kaşığı yoğurdu karıştırın (isterseniz az sıvı yağ ekleyebilirsiniz), Fırça yardımıyla börek üstlerine sürün. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dk pişirin.
Afiyet olsun:-)








Meyveli kek, muffin



Elmalı kurabiyemizden geriye kalan elmalı iç ile kuru kayısıdan meyveli kek ve minik meyveli muffinler yaptım, çok güzel oldu. Pelinim bayildi bunlara, minik maymun gelip gidip aşırdığı için yaş günü masamıza erişemedi bu muffinler:)

Malzeme:
(12 dilim kek veya 30 minik muffin)
*3 yumurta
*2 kupa (neskafe fincanı) un -Yaklaşık 1,5 su bardağı kadar yapıyor
*1,5 kupa şeker
*1 çay bardağı sıvı yağ
*1 çay bardağı süt
*1 paket kabartma tozu
*1 limon kabuğu rendesi
*4 adet kuru kayısı (ince kıyılmış)
*1 elma (rendelenmiş)
*yarım çay bardağı ince ufalanmış ceviz
*1 çay kaşığı tarçın


yapılışı:
Keki yapmaya başlamadan önce meyveleri hazırlamalısınız. Kuru kayısıları incecik kıyın ve una bulayın, elinizde unu yedirin. elmaları da rendeleyin, kayıs ve elmaları bir kaba alın, cevizi ve tarçını ekleyin hepsini karıştırın. Şimdi keki apmaya başlayabilirsiniz.

yumurta, şeker ve limon kabuğu rendesini karıştırıcıyla iyice çırpın, unu bir süzgec yardımıyla yumurtalı karışıma eleyin, ayni elekle kabartma tozunu da eleyin. Eğer limon kabuğu rendesi yoksa vanilya ekleyin ki yumurtanin kokusunu alsin. Hamuru karıştırın. En son meyveleri ekleyip 1 dakika kadar karıştırın, fırın tepsisini yağlayın ve keki dökün, 170 dereceye ayarlanmis ve önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkınca üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz. Ben ikizlerime meyvelikeki sevdirmek için muffin kalıplarında pişirdim.

Afiyet olsun:-)
not: porselen demlik cay saati etkinligi 13'e yetistiremedim uzgunum:(




Elmalı Kurabiye


Elmalı kurabiye, mmm en sevdiğim kurabiye, gebeliğimde ve lohusalığımda uğruna herşeyi verebileceğim kurabiye:-) ikizlerimin yaş gününde de bu kurabileyelerden yaptım. Kızım pelin bana çok yardımcı oldu bicir bicirliğiyla hem keyifli hem de çabucak yaptık kurabiyelerimizi (bu yazıyı okuyunca irem ben nerdeydim diye sorabilir, kurabiyeleri sabah yapmıştık ve kizim iremcigim sen uyuyordun meleğim)



Malzeme
(30 kurabilyelik)
4 su bardağı un
1 paket (250 gr) bitkisel margarin veya tareyağ
3 kaşık toz şeker (esmer şeker kullandım)
1 tatlı kaşığı karbonat (silme)
3 çorba kaşığı yoğurt
iç malzemesi
3 adet orta boy elme
1 çay bardağı ceviz
3 çorba kaşığı şeker (ben 5 kaşık kullandım)
1 tatlı kaşığı tarçın

üzeri için: pudra şekeri

Yapılışı
Öncelikle iç malzemeyi hazırlamalısınız. Elmaları rendenin iri tarafında rendeleyin, 3 kaşık şekerle tavaya alın ve pişirin (10 dk kadar). Cevizi orta irilikte ufalayın. Cevizi ve tarçını elmaya ekleyip soğutun.
Hamurun hazırlanışı:Yumuşamış yağ (ocakta eritlmiş değil, buzdolabından dışarıda bırakılarak yumuşatılmış), yoğurt, şeker, karbonat ve unu bir kaba alın hamur hazırlayın. Hamurunuzun toparlanması için biraz yogurmalısınız. (Toparlanmıyorsa un ilavesi yapabilirsiniz)

Hamurdan parçalar koparıp 1/2 cm kalınlığında açın ve bir kupa ile daireler kesin, her dairenin ortasına elmalı içten koyun. Fırın tepsisine yağ süremeyi. Hazırlanan kurabiyeleri tepsiye dizin. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 20 dk pişirin. Üzerleri hafif kızarmış olmalıdır. Kurabiyeler hafif soğuyunca bir çay süzgeci yardımıyla pudra şekeri serpin (bizde bu işi pelin yaptı çok eğlendi, kar yağdırdığını söyledi:).
Afiyet olsun:-)




Arnavut Ciğeri


Bu meze çok sevilir, ben de yaş günü partimize davetli olan birçok kişinin ciğer sevmesi nedeniyle bu mezeyi de menüye dahil etmeye kadar verdim. Aslinda koyun ciğeriyle yapılması gerkiyor ancak ben dana ciğer kullandım ve birşey değişmedi:)



Malzeme:
(15 kişilik)
1,2 kg dana ciğer (1 kg da yeterli olabilir, ben migrostan hazir 2 parça ciğer aldım)
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı pulbiber (minik konuklar ciğer seviyorsa, koymayabilirsiniz)
1 çay kaşığı karabiber
1 tatli kaşığı kimyon
kızartma için 1,5 su bardağı mısırözü yağı
tuz

Yapılışı:
Ciğerleri mink kusbaşı halinde doğrayın. Buzlu suda 10 dk bekletin. Çıkarıp kağıt havlu üzerine alın. Az tuzlayın. Tavaya yağı alın ve kızdırın. Ciğerleri una bulayın. Kızgın yağa atın ve 2-3 dk kızartın. Daha fazla tutarsanız sertleşebilir. Kızarmış ciğerleri servis kabına alın ve tuzlayın. Üzerine kimyon, pulbiber ve karabiber ekin.
Birlikte: Yeşil soğan salatası veya soğan salatası
Afiyet olsun:-)








makarna salatası





Makarna salatası uzun sürecek davetlerde konuklarınıza "ekmek yerine" sunulabilecek güzel bir salatadır. Diğer makarna salataları kadar karışık malzemesi yoktur, ancak çok lezzetlidir. Çocuklarınız da çok sevecektir.

Malzeme:
1 paket burgu makarna (spagetti hariç diger türler de olabilir)
1/2 bağ dereotu
3 çorba kaşığı katkısız mayonez (kendi hazırldığınızı tercih edin)
yarım kg süzme yoğurt
3 diş sarımsak
1/2 su bardağı su
1-2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz

yapılışı:
Makarnayı 9 dk kadar tuzlu ve yağlı suda haşlayın (aldente). Bir süzgece alın ve soğuk su altında 1 dk kadar tutun. Derince bir kaba makarnayı koyun. Bir kenarda dereotunu kıyın, sarımsağı ezin. Dereotu, sarımsak, mayonez, yoğurt, zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kadar tuz ve su ekleyerek bir karışım hazırlayın. Bu karışımı makarnanın üzerine döküp karıştın. Servis yapacağınız kaba alın.
Yaz günlerinde de oldukça serin ve doyurucu bir ana yemek yerin egeçebilir.
Afiyet olsun:-)

Sunday, February 10, 2008

şakşuka




Malzeme
(15 kişilik)
2 büyük kemer patlıcan
2 büyük kabak (veya 3 orta boy kabak)
8-10 adet sivribiber
2 orta boy patates
4 orta boy domates
5 dis sarımsak
1 çorba kaşığı kuru nane
kızartma için mısırozü sıvı yağ (2 su bardağı kadar)
şakşuka sos için az zeytinyağı.
tuz
yapılışı
Sebzeleri yıkatın ve özürlerini temizleyin. Patlıcanları, patatesi soyun, patlıcan ve kabakları küçük küpler halinde (1x1 cm) doğrayın. Patatesi parmak patates yapın, biberleri ise 2 cm uzunluğunda dograyın (daha uzunu serviste problem olabilir). Kızartma sırası patlıcan, kabak, biber ve patates olmalı, çünki bunların tatları birbiribe karışmamalı. Tavaya bolca yağı koyun, iyice kızdığında patlıcanları atın kızarsın, sonr akabakları, sonra biberleri ve en son da patatesleri. Kızaran sebzeleri kağıt havlu üstüne almayı unutmayın ki fazla yağı süzülsün. Tum malezemeyi servis yapacağını kaba alın tuzlayin ve iyice karıştırın.

Şakşuka sos:
Tavaya çok az zeytinyağı koyun, sarımsakları mink doğrayın ve yağa atın, kuru naneyi de ekleyin, biraz kavrulunca kabuğu soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesi tavaya alın. Bu sos domatesler hafif pişene kadar ocakta kalsın (10 dk kadar). Sosu soğutun.

Servis: Kızartmaların üzerine şakşuka sosu dökün karıştırın, tercihen bir kaş saat önceden hazırlarsanız soğuk servis daha iyi olabilir.
Afiyet olsun:-)

çerkez tavuğu



Yaş günü partimizin salatalarından biriydi çerkez tavuğu. Davetlilerimizin de çok seveceğini düşünüp bu güzel mezeden yapmaya karar verdim. PArtimiz pazar günüydü ama ben bu mezeyi cumartesi akşamından hazırlayıp dolaba koymuştum. Ertesi gün tüm malzeme birbirne kaynaşmıştı:)

Malzeme
(15 kişilik meze)
3 adet kemiksiz tavuk gögsü
5 dis sarımsak
1 tüm bayatlamış ekmek içi
1,5 su bardağı tavuk suyu
1/2 çay bardağı süt
4 yemek kaşığı süzme yoğurt
tuz
sos için:
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı pulbiber (acı kırmızı biber)

yapılışı
Tavuk gögsünü az tuz atılmış (1 çay kaşığı kadar) az suda (4 su bardağı gibi) haşlayın, haşlanınca minik parçalara ayırın. Bir kasese sarımsakları ezin. BAyat ekmek içlerini küçük parçalara ayırıp sarımsakların olduğu kaseye alın. Üzerine tavuk suyunu dökün, yoğurdu da ekleyin, hepsini birlikte blendr-dan geçirin muhallebi kıvamında bir karışım elde edin, eğer kıvamı katı olursa sütü de ekleyin, tuzunu ayarlayın. Servis yapacağınız çukurca bir tabağa tavuk gögüslerini yayın, üzerine de hazırladığınız karışımı dökün. Bir çatalla tavuk aralarını açıp bu karışım aralara da girmesini sağlayabilirsiniz. Bir tavaya zeytinyağı ile pulbiberini karıştırın ve kızıdırın, bu sosu çerkez tavuğunun en üstüne dökün, istediğiniz zaman servis yapın. Benim tavsiyem servisten 4-5 saat önce hazırlamanız. Bu şekilde hem soğuyor hem de ekmek içleri sosu iyice alıyor.
Afiyet olsun:-)

Sunday, February 3, 2008

bayat ekmeklerle pazar kahvaltısı


























İyi pazarlar:-)

Evde kalmış bayat ekmekleri en iy değerlendireceğimiz yer pazar kahvaltısıdır herhalde. Bayat ekmekler pazar kahvaltısı için çok da cazip değil biliyorum:) Ama bu şekilde biz çok seviyoruz.

*Bayat ekmekleri dilimleyin.
*Ekmeklerin üzerine az miktarda tereyağ veya bitkisel margarin sürün
*Üzerine de ne seviyorsaniz onu koyun ve 200 dereceye ayarlanmış fırında 15 dk pişirin.

Ekmek üstüne konulabilecekler basit tarifler:

1-domateslerin kabuklarını soyup zar buyukluğunde doğrayın. kıyılmış maydonoz ve beyaz peynirle karıştırın. 1 yumurtayı kırın ve iyice çırpın. domatesli ve peynirli karışıma bulayın, ekmek üstüne koyun

2-ekmek üstüne önce sucuk onun üstüne de kaşar koyun

3-Ispanak yapraklarını incecik kıyın, tulum peyniri ile karıştırınve ekmek üstüne koyun

4-çocuklar için sadece kaşar dilimi de konabilir.

Afiyet olsun:-)
not: fotografta ıspanaklı ve sucuklu kaşarlı ekmekler görünüyor

Posted by Picasa

Saturday, February 2, 2008

Sosyete Mantısı




Merhaba, aslında son eklediğim tarifin tarihine bakacak olursak (1 şubat) oldukça hızlı sayılırım, iki gün sonra birşeyler yazabildiğim için. Bizim kendi aramızda sosyete mantısı olarak bildiğimiz mantı tarifini vermek istedim. Deneyip de sevmediğim hiçbirşeyi sizinle paylaşmayacağım. Bu mantı bir harika. İki becerikli kızkardeşim var. İş yaşamlarının yanısıra böyle güzel şeyleri de yapabiliyorlar. Küçük kız kardeşle bu akşam bu mantıyı yaptık. Aslında o yaptı ben pişirdim. Eline sağlık huysuz ama tatlı kadın:) Pi de bayılıyor bu mantıya.

Malzeme: (4 çocuk+4 yetişkin porsiyonu)
Hamur için
4 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık su
1 paket instant maya (kuru toz maya)
1 tatlı kaşığı tuz
Kıymalı iç:
250 gr yağsız dana kıyma
tuz
karabiber
Kızartmak için 1 su bardağı sıvı yağ (tercihen mısırözü )
yoğurt sosu : 350 gr yoğurt, 2 diş sarımsak, az tuz



Yapılışı:
1,5 bardak ılık su içinde mayayı eritin, una bu mayalı suyu ve tuzu ekleyip hamuru yoğurun sonra 30 dk kadar kabarması için dinlendirin.
Bir kenarda kıymayı tuz ve karabiberle yoğurun.

mantı hamurunu mermere alın. 1/2 cam kalınlığında hamuru açın.
Hamuru açarken sıvı yağ kullanırsanız hamurunuz hem mermere
hem elinize ve hem de merdaneye(oklava) yapışmaz. Resimde görüldüğü gibi
arzunuza göre 3x3 veya 4x4 cm lik kareler kesin.
Ortasına kıymalı harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koyun.
Mantıları bohça şeklinde bükün(yüzük çorbası gibi). Ancak bükümün birleşim yerini biraz sıkıca kapatın ki kızarırken açılmasın (hoş, o da ayrı bir güzellik veriyor ya..)

Bir tavaya kızartma yağını koyun ve kızdırın.
Bükülen mantıları kızgın yağda alt üst ederek kızartın
kızaranları da bir kağıt havlu üzerine alın.

Bir kenarda sarımsakları ezin, yoğurt ve tuz ile karıştırın. Yoğurt sosunuz hazır.

Kızaran mantılardan 5-6 tanesi bir porsiyon olacak şekilde
(yada bu kısma karışmayayım:) arzu ettiğiniz kadar alabilirsiniz tabağınıza anlaştık, tabii ki
kızartırken de dayanamazsanız kokusuna aşırma işi de olmuşsa aman dikkat !!

Servis tabağına aldığınız mantıların üzerine
kaşıkla yoğurt sosunu gezdirip sıcak servis yapın.

Afiyet olsun:-)
Birlikte :
beni de çağırın:))




Posted by Picasa

Friday, February 1, 2008

Yalancı Tavuk Gögsü

Bugun sabah portakalagaci.com'dan aldığım yalancı tavuk gögsünü yapmıştım. Buradaki sunumunda kendi özgün anlatımımı kullanmayı tercih ettim. Bu sütlü tatlıyı bugün öğle vakti dört arkadaşımla yedik. Güzel olmuş öyle dediler:) Tarifi aldığım sitenin sahibi Hatice Hn.a da ben teşekkür edeyim:) Tatlı tabağımız kahve fincanı altlığı, masası ise teknik resim taburesi:)) ofis işi..olsun gönüller bir olsun ki öyleydi:)

Malzeme (10 dilim)
1 su bardağı un
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
150 gr tereyağ, veya bitkisel margarin
1 lt süt
Yapılışı
Bir tercihen teflon tencereye tereyağını koyun, unu ekleyin ve kavurun. Unun pişmesi özellikle hazım açısından cok önemlidir. Un kavrulunca sütü yavaş yavaş ekleyin bir tahta kaşıkla da hızla karıştırın ki topaklanmasın. Sütten yarım bardak kadarını ayırın ve içinde nişastayı eritin, bu nişastayı da yavaş yavaş muhallebiye ekleyin. Vanilyayı ve şekeri de koyduktan sonra karıştırmaya devam ederek koyulaşıncaya kadar pişirin. Pişince bir borcamı hafifce ıslatın, tavuk gögsünü yavaşça borcama dökün, Ilınınca buzdolabında birkaç saat soğutun. Borcamın ıslatılması nedeniyle kolayca dilimleyip servis yapabileceksiniz.
Üzerine tarçın ile servis yapın.
Afiyet olsun:-)

Sarımsaklı Köfte

Merhaba, on günlük uzun bir aradan sonra bloguma bakabiliyorum nihayet, Adana'lıların ve diger bölgelerden de bilenlerin adını duyunca agzının sulandığı sarımsaklı köftenin tarifini vermek istiyorum. Tarif Sevgili arkadaşım Serin'in annesine ait, biz de afiyetle yedik:) tarifini de istedik, Serin yazmış bana verdi bana düşen de sitemize koymak:)
not: Servis tabağı Serin'in nişan tabağı, ne alaka demeyin..bu, çok önemli bir ayrıntı:)

Malzemeler (6-8 kişilik)
Hamur:
- 1 tane yumurta
- Yarım kilo köftelik bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- Yeterli miktarda karabiber ve pul biber
- 2 yemek kaşığı un

Sos:
- 3 adet orta boy domates
- 1 baş kıyılmış sarımsak (bir baş sarımsak=birçok sarımsağın bir kök üstünde toplanmış hali)
- 2 limonun suyu (veya nar ekşisi)
- 1,5 tatlı kaşığı biber salça
- Yeterli miktarda karabiber ve pul biber
- 1 çay bardağı su
- Maydanoz

Yapılışı: Hamur malzemeleri (un hariç) bir araya getirilip karıştırılır. En son un eklenerek oluşturulan hamur kısa bir süre dinlendirilir. Hamurdan findık buyuklugunde parca koparıp yuvarlatılır, ortasına parmak ucuyla bastırılıp çukurlaştırılır. Yapılan köfteleri bir tepside üst üste atabilirsiniz, yapışmaz. Bu şekilde köfteler hazırlandıktan sonra sonra kaynamış su içine atılıp kaynatılır.
Sosu oluşturmak için önce domatesler rendelenir. Diğer malzemeler içerisine eklenir ve pişirilir. İçerisine kaynamış köfteler eklenir ve karıştırılır.
Servis: Üzerine maydanoz serpilip servis yapılır.
Birlikte : Turp, salata, turşu ve (malesef) ekmek
Afiyet olsun:-)