Sarılık ve safra kesesi hastalıklarına ve astıma karşı lahananın faydalı olduğu biliniyor. Lahana kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) içeriyor. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, haftada bir gün lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma riskleri üçte iki oranında azalıyor. Lahananın başlıca etkin maddelerinden biri de laktik asit. Bağırsaklardaki yararlı bakterilere sağlıklı bir yaşam ortamı sağlanmasında bu maddenin çok önemli işlevleri var. Genelde, çiğ lahananın salata biçiminde bolca yenmesi bu açıdan büyük yararlar sağlar. Bolca lahana salatası yenerek ve özsuyu içilerek, ergenlik sivilceleri, bronşiyal nezle, bağırsak tembelliği ve hatta romatizmal rahatsızlıklara karşı olumlu sonuçlar alınıyor.Lahanayı pişirmeden yemekte yarar var. Lahana Avrupa ülkelerinde de yaygın olarak yetiştirilir. Baş lahana, kantar lahana, Brüksel lahanası, kara lahana, kırmızı lahana gibi çeşitleri var. Beyaz lahananın çok önemli iyileştirici özellikleri eski çağlarda da bilinirdi.
ALINTIDIR
Lahana Kavurması
MALZEMELERİ:
1 Küçük boy beyaz lahana ( 900gr. )
3 Orta boy soğan piyazlık kesilmiş
Biraz sıvı yağ, tuz
Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı: Sıvı yağda soğanları kavurun. İnce kesilmiş lahanayı ve tuzunu ekleyip, lahana yumuşayana ve suyunu çekene dek kavurun. Soğuyunca veya ılıyınca üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip servis yapın.
Ya bu ne marifet güzelim walla imrendim doğrusu.Başarılarının devamı dilerim.Öptüm..
ReplyDelete