Friday, April 25, 2008

Lahana Kavurması Ve Lahananın Faydaları

Lahana konususunda yaptığım araştırmanın sonuçlarna bakarmısınız, lahananın meğer ne çok faydası varmış. Lahana bol miktarda B, C, E vitamini ve potasyum içerir. Uzmanlar lahananın vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor. Ayrıca lahananın kansızlığı giderdiğini de belirtiyorlar. Lahana kabızlığı giderir, Göğüs ucu çatlaklıklarını giderir. Lahana Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astımda faydalıdır. Siyatik, lumbago ve Apsede yararlıdır. Lahana ses kısıklığını giderir, İştah açar. Guatr olanlar lahanayı yememelidir. Lahananın bileşiminde %92 sumineraller, vitaminler, nişasta, biraz acı madde, hardal yağı glikozu ve organik asitler ve anti ulkus faktör olarak bilinen ve U vitamini olarak adlandırılan madde bulunuyor. Sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor. selenyumun sağlıklı görünüşlü bir cilt verdiğini de belirtiyorlar.
Sarılık ve safra kesesi hastalıklarına ve astıma karşı lahananın faydalı olduğu biliniyor. Lahana kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) içeriyor. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, haftada bir gün lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma riskleri üçte iki oranında azalıyor. Lahananın başlıca etkin maddelerinden biri de laktik asit. Bağırsaklardaki yararlı bakterilere sağlıklı bir yaşam ortamı sağlanmasında bu maddenin çok önemli işlevleri var. Genelde, çiğ lahananın salata biçiminde bolca yenmesi bu açıdan büyük yararlar sağlar. Bolca lahana salatası yenerek ve özsuyu içilerek, ergenlik sivilceleri, bronşiyal nezle, bağırsak tembelliği ve hatta romatizmal rahatsızlıklara karşı olumlu sonuçlar alınıyor.Lahanayı pişirmeden yemekte yarar var. Lahana Avrupa ülkelerinde de yaygın olarak yetiştirilir. Baş lahana, kantar lahana, Brüksel lahanası, kara lahana, kırmızı lahana gibi çeşitleri var. Beyaz lahananın çok önemli iyileştirici özellikleri eski çağlarda da bilinirdi.

ALINTIDIR

Lahana Kavurması



MALZEMELERİ:
1 Küçük boy beyaz lahana ( 900gr. )
3 Orta boy soğan piyazlık kesilmiş
Biraz sıvı yağ, tuz
Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı: Sıvı yağda soğanları kavurun. İnce kesilmiş lahanayı ve tuzunu ekleyip, lahana yumuşayana ve suyunu çekene dek kavurun. Soğuyunca veya ılıyınca üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip servis yapın.

1 comment:

  1. noreply@blogger.com (filiz)October 12, 2008 at 4:14 PM

    Ya bu ne marifet güzelim walla imrendim doğrusu.Başarılarının devamı dilerim.Öptüm..

    ReplyDelete