Peynirli Börek
Ne zaman diyet yapmaya karar versem aklima hep en kişkırtıcı ve dayanılmaz yemekler gelir, tatlı, pasta, kebap Allah ne verdiyse..İşte bugun de börek canım istedi,,aslında börek pişirmek için bir mazeret de buldum:) akşam dışarı çıkacaktık ve en kolay ve çabuk yemek börek olabilirdi:) İtiraf ediyorum canım çok çekti:)) Aslında yapmaktan çekindiğim iki tarif vardı birisi patlıcan güveç, diğeri de peynirli börek:) Neden mi bilmem tutturamıyorum sanıyordum..taaa ki sevgili arkadaşım Songül'den bu böreğin tarifini alana kadar..Bir yılbaşı partisinde Songül ve Faruk arkadaşlarımızın evindeydik. Songül'ün ikram ettiği peynirli börek nefisti..çok imrendim ben yapamıyorum ya:) meğer her şeyin bir usulü varmış, tarifi aldım ve denedim aynen yediğim börek kadar lezzetli oldu, Songül'cüğüme çok teşekkür ediyorum. Sayesinde sevgili eşimin ve ikizlerimin (ve elbette ki benim) çok sevdiği peynirli böreği yapar oldum.
Şimdi laf salatasına ara verelim:)
Malzeme
5 adet orta büyüklükte yufka
yarim kg tam yağlı beyaz peynir
yarım demet maydonoz
1 çorba kaşığı yogurt (olmasa da olur)
2 su bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı (biraz çıtır isterseniz z.yagı, yumuşak isterseniz ayçiçekyağı)
2 yumurta
çörekotu, susam
Yapılışı
1 yumurtayı derince bir kaseye kırın, diğer yumurtanın sarısını yaırın ve beyazını diğer yumurtaya karıştırın iyice çırpın, 2 su bardağı sütü ve yarım çay bardağı zeytinyağını ekleyin
peyniri iyice ufalayın, peynir yumuşak ise bıçakla incecik kesin,
maydonozu incecik kıyın ve peynire ekleyin
fırın tepsisinin tabanını kalan zeytinyağı ile yağlayın (hepsini kullanmayın üstü için de gerekecek)
bir yufkayı tepsinin dışına taşacak şekilde serin . Yufkanın taşan kısımları en son içeri alanacak ve boylece böreğimizin kenari kısımları açık kalmayacak.
sütlü karışımdan ilk kata sürün üzerine peynirli harcı koyun
her kata bir kepçe sütlü karışımdan yayın ve peynirli harcı koyun
en üste kalan sütlü karışımın tamamını dökün ve yanlardan taşan yufkaları içe kapatın
1 yumurta sarısı ayırmıştık ya işte onunla 1 çorba kaşığı yoğurtu ve kalan zeytinyağını karıştırın. Bir fırça yardımıyla böreğin üzerine sürün.
Çörekotu veya bol susam (küncü) ekin
böreği dikkatlice kare parçalara ayırın
üzerini kapatarak bir gece buzdolabında bekletin
Fıırını 200 derece ayarlayın ve 30 dk pişirin.
büyük fırın tepsisinde toplam 20 parça normal porsiyon börek çıkacaktır
misafir ağırlayacaksanız
çok çeşitli ikram varsa 20 kişilik börek
ikram çeşidi az ise 2 parça börekten =10 kişilik börek
veya yemekte çıkaracaksanız Adna usulu bir kişiye 4 parçadan 5 kişilik yemek menüsü olabilir. Yemek mensünde kullanacaksanız domates çorbasını öneririm.
Birlikte: Aile, Dostlar, komşuya da göndermeyi unutmayın, bizi biz yapan güzel Türk adetlerini de yaşatalım di mi ama:)Afiyet olsun :-)
Arkadaşım Allah hayırlı uzun ömürler versin.Sevdiklerinle huzur içinde yaşa.
ReplyDeletewww.lezzetavcisi.net
pastan çok güzel olmuş eline sağlık
ReplyDeletedoğum günün kutluolsun.nice yıllara inşallah
Canummmmmmmmmmmmmmmm, mutluuuu mutluuu senelere.. İyi ki doğmuşsun.. iyi ki tanışmışız ...
ReplyDeleteSeni sımmsıkı kucaklıyorum.
Pasta gayet şık görünüyor hayatım.. Beni 2saati bırak 3 gün uğraşsam beceremem :)))
ayyy canım arkadaşım....doğum günün fazlasıyla kutlu olsun.....
ReplyDeleteAllah ailenle huzurlu mutlu seneler nasip etsin....
pastan çok şık olmuş....bende özel günlerde hep pata küte yaparım..hep aceleye gelir....halbuki böyle günlerin daha organizeli olması lazımken ben son anda yaparım....
ellerine sağlık...bence harika....
canım benim doğum günün kutlu olsun...ne güzel bir pasta yapmışsın..senin kadar şeker bir şey olmuş....seni çoook öpüyorum ve mutluluklar diliyorum....
ReplyDeletecanım iyiki doğdun iyiki varsın seni tanımaktan çok mutluyuz sağlıklı,mutlu ,nice doğum günleri kutlamak sevdiklerinle birlikte nasip olsun sevgilerimle çok öpüyorum canım bu nefis pastadan ikram edersin herhalde
ReplyDeleteyuhhh ohaaa çüş falan diycem ayıp olcak:))) kız bu neee. amanınnn aşmışsın sen aşmış.. 30 yaşın kutlu olsun pembe fiyonklu olsun. pastan gibi harika olsun. inşallah hep böyle kalırsın. oğluşun bu arada pastanı kıskanmıştır:))ben kıçkandım da:(
ReplyDeletesevgili özlem,farkındayım geciktim ama dogum günün kutlu olsun,ne yapalım araya tatil girdi,slmlar.
ReplyDeleteCanım arkadaşım gözlerime inanamadım , kaç gündür farkındaysan yoktum bilgisayarım bozuktu ve yapıldığı gibi ziyaratine geldim ve inanılmaz başarılı buldum pastanı . Maşallah elini nereye atsan başarıyorsun , şeker hamuru işi de tamam senin için artık .Harika olmuş ellerine ve emeğine sağlık . Doğum günün tekrar kutlu olsun Allah sevdiklerinle hayırlı seneler nasip etsin canım arkadaşım ...
ReplyDeleteMerhaba.Doğumgünün kutlu olsun.Yaş kemale erdi diye 30 yaşamı diyorsun.Ben 34 yaşındayım.Ama hala oğlumla koltukların üzerinde zıplarım.Parkta beraber sallanırım.Hatta bugün kovalamaca oynarken ayağımı duvara çarptım.Hala acıyo.:)
ReplyDeleteMutlu yıllar canım.Daha genciz.Orta yaş olcaz....yaşlanıcaz....ooo
Pasta da harika oplmuş.Ellerine sağlık.Sevgiler
www.annemmutfakta.blogcu.com
Canım merhaba, doğum günün kutlu olsun, sevdiklerinle, ailenle daha nicelerini kutlamak nasip olsun...
ReplyDeletePastan da harika olmuş, çok güzel görünüyor, ellerine sağlık canım, sevgilerimle öpüyorum...
dogum gununu kutlarim biraz gec oldu canim pasta harika olmus nasil guzel gorunuyor eline saglik
ReplyDeletecanımmmm doğumgünün kutlu olsunn!! sevdiklerinle birlikte nice güzel yıllara!!
ReplyDeletedün de benim doğumgünümdü, dediğin gibi ben de inanmıyorum yıllar geçiyor... neyse o konuya hiç girmeyelim:))
pastan nefis görünüyorr ellerine sağlık canımm..
sevgiler..
mutlu ve huzurlu bir gün diliyorum sevgiyle kalın..
ReplyDeletenıce nıce huzurlu bereketlı yıllara canım..ellerıne saglık guzel olmus...sevgılerımle..
ReplyDeletecanım arkadaşım nasılsın dogum gunun kutlu olsun:) görüşemez olduk özledim seni kendine iyi bak canım öptüm
ReplyDeletebundan da istiyorum. canım pasta çekti:)))))
ReplyDelete:) ilk kez börek yapıcam,umarım güzel olur :)
ReplyDeleteakşama için eşim peynirli börek istedi.nete girdim sizin sitedeki böreğin malzemelerine baktım dedim ok.hemen başliim.direk yapılışını okuyarak yaptım,fırına atarım dedim bi saat sonra.aman allahım oda ne?? bir gece buzdolabında bekletilecek mi????? ama ben bu akşam için yapmıştım :( yemeğim yok.bunu yapmam şart ve yanmamasıda şart :)...buzlolabında bekletmeden fırına koyunca ne olacak çok merak ediyorum.inş hüsrana uğramam
ReplyDeleteBir saat da yeterince iyi bir süre biraz dolaba koyun o zaman hemen:-)) sonucu da yazın lütfen olur mu? Sevgiler Emel
ReplyDelete5 aylik evliyim ve 5 aydir esime bi borek yapamadim. yani yapiyorum ama bi turlu tutturamiyorum :) anneme borek yaptirip ben yaptim diyorum.bugun sizin boregi denedim suanda firinda .cok merak ediyorum nasil olucak. insallah guzel olur. :)) seymaaa
ReplyDeleteseyma ben :)) cok mutluyum artik yaptigim borekler nefiss oluyor. o gun esime yapdigimda cok begendi. dun misafirim geldi ayni boregi yine denedim. ve bana seymacim nasil yapdin harika olmus dedi. gercekden harikaydii :) artik bende borek yapabiliyorummmmm sayenizde :)))
ReplyDeleteŞeyme'cım çok sevindim böreğinin güzel olmasına, bu tarifle bu böreği sevmeyen olmaz herlade. O zaman sana bir tiyo daha vereyim. Ağır misafirlerin gelecekse peynirin yarısı dil peynirinden koy. marketlerde satılan 250 gr lık dil peyniri ile bir tepsi börek çıkarabilirsin. Orta kata dil peynirini rendele veya incecik şerit halinde doğru. Bak ozaman işe böreğin hakikaten harika olacak. Taban kısmına tereyağ da sür. 4x4 lük olur. Sevgiler, Emel
ReplyDeleteŞeyme'cım çok sevindim böreğinin güzel olmasına, bu tarifle bu böreği sevmeyen olmaz herlade. O zaman sana bir tiyo daha vereyim. Ağır misafirlerin gelecekse peynirin yarısı dil peynirinden koy. marketlerde satılan 250 gr lık dil peyniri ile bir tepsi börek çıkarabilirsin. Orta kata dil peynirini rendele veya incecik şerit halinde doğru. Bak ozaman işe böreğin hakikaten harika olacak. Taban kısmına tereyağ da sür. 4x4 lük olur. Sevgiler, Emel
ReplyDeleteyine ben seyma :))) emel ablacim dun denedim ve gercekden neffis oldu. ben diyette oldugumdan bir dilim yedimm icim gidiyooo yememek icin :D anneme babama tattirdimm onlarda cok begendiler. tesekkur ederim.
ReplyDeleteson zamanlarda yaptığım hiçbir b.reği tutturamadım. bu tarifi denedim şimdi fırında. bakalım bu defa nasıl olacak? şükran
ReplyDeleteslm emel abla ben havva beynirli böreği bu akşam yapmak istiyorum misafirlerim gelecek ama bi gece dolapta bekletmem gerekiyomuş ama ben bu akşam yapmak istiyorum dolaba koymadan yapsam olurmu lütfen yardım edin
ReplyDeleteSelam Havva,
ReplyDeleteBöreği 1 gece dolapta bekletmenin mantığı sütlü karışımı iyice çekmesi ve soğuması..
ama sen istersen 1- saat dolapta bekletmen de yeterli sonucu verebilir.
Bende zamanım dar ise böyle yapıyorum. 1 gece bekletmek şart değil ama imkanın varsa böyle yap tabii:-)
Sevgiler Emel