Saturday, December 29, 2007

Kabul günü


















Merhaba, pek alışık olmadığım birşey haftasonu "gündüz" evimde kabul günü yapmak veya kabul günlerine gitmek, akademik yaşam ve ikiz anneliği mevzuu buna pek izin vermez. Şu yaşıma geldim -üniversiteden mezun olup da 6 ayın içerisinde hem yüksek lisans hem de araştırma görevliliğine başlayışıma, o zamanlar, sevinsem de -kabul günü gibi çekici, rahatlatıcı terapi toplantılarının sakinlerine hep imrenmişimdir. Farklı mesleklerden arkadaşlarım haftasonlarını, akşam iş çıkışlarını bu tatlı relaks, kalorili toplantilarda geçirirken bencağız işte arzettiğim gibi hep özenmişimdir. Üstüne üstlük lise öğretmeni bir kizkardeş ve devletin hastanesinde saglik personeli gündüz mesailei bir başka kizkardeş de dahil bu imrendirme toplatıları sakinlerine. Bu kadar arabesk yeter değil mi? yazımızın etiketi kabul günü oldu, çünki haftasonu, gündüz, sadece kadınlar ve çocukların olduğu kabul günü tadında misafir ağırladım. Misafirlerim; biriciklerim ikizlerimin anasınıfından sınıf arkadaşlarından ikisi ve anneleriydi. 3 kadın ve 5 çocuklu nefis bir kabul günü:) Haftasonları "ara sıra" , gündüz, anneli-çocuklu bu olayı tekrarlama arzum pek fazla:-)


Menümüz

Patatesli-sucuklu börek

Çikolata soslu portakallı kek

Ayva tatlısı

tarifler aşağıda




AYVA TATLISI

8 kişilik

malzeme

  • 4 orta boy ayva (kişi başı 1/2 ayva)
  • 2 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 paker krem şanti
  • istenirse kırmızı gıda boyası (ben kullanmadım)

yapılışı

Ayvaları keskin bir bıçakla ortadan ikiye kesin. Kabuklarını soyun. Ortasından çekirdeklerini çıkarın ve ortasını oyun. Çekirdekleri atmayın. Ayvaların altını bıçakla düzleştirin ki tencerede pişerken düzgün dursun. Ayvaları bir tencereye dizin. 2 su bardağı su ile yumuşayana kadar pişirin. Ara sıra çatalla pişip pişmediğini kotrol edin. Pişince 2 su bardağı şekeri ayvaların üzerine dökün. Şeker ile de 10 dk kadar kaynatın. Şurubu kaşıkla kontrol edin (kaşıktan akıtın) koyu kıvama geldiyse ateşin altını kapatın. Ayvaları bir servis kabına alın ve soğumaya bırakın. Ayvalar pişerken krem şantiyi de hazırlayın, dolapta soğutun. Soguyan ayvaların ortadaki oyulmuş kısımlarını bu krema ile doldurun.

not: isterseniz krem şanti yerine az şekerle pişirilmiş elma püresi+ceviz karışımı dakoyabilirsiniz.

Afiyet olsun:-)

Patatesli -sucuklu Börek
10 kişilik

Malzeme


  • 1 paket yufka (5 adet)
  • 5 adet orta boy patates
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • pul biber,
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşıüğı kuru nane
  • 10 dilim sucuk
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yumurta (birinin sarısı börek üstüne)
  • 1 çorba kaşığı yoğurt (olmasa da olur)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • çörekotu
yapılışı

patatesleri ister kabuklu ister soyup küp küp doğrayarak haşlayın. patates ezeceği ile patateslşeri ezin (ikizlerimin en sevdiği görev bu : patatesi ezmek:-). yarım çay bardağı sıvı yağı ve 1 çorba kaşığı terayağı tavaya alın, 2 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, dirice kavurun, salça ve baharatları ekleyin. Ocağı kapatın. En son patatesleri ekleyip karıştırın.

böreği ıslatmak amacıyla, 1 yumurtanın sarısını ayırın. 2 yumurta beyazı ve bir yumurta sarısını çırpın, üzerine yarım çay bardağı sıvı yağı, 2 su bardağı sütü ekleyip, karıştırın.

Büyük fırın tepsisinin tabanını yağlayın. Bir yufkayı tepsinin dışına taşacak şekilde gergince tepsiye yayın. Tepsiden taşan yufka , böreğin son katında üste eklenecektir. ilk katı sütlü karışımla ıslatın. Patatesli içi yayın, 2 yufkayı tepsinin içine kırıştırarak sığdırın, ıslatın, içi koyun. 3 yufkayı da benzer şekilde koyun. Bu 3. kata 10 adet sucuk dilimini eşit şekilde dağıtın. 4. yufkayı da serin, ıslatın, içleyin. son kat yufkasını 4 parçaya bölüp tepsini üst kısmında gergin düşecek şekilde serin,sütle ıslatın. son olarak en alttaki yufkanın dışarıya taşan kısımlarını üste kapatın.

1 yumurta sarısını ve yoğurdu karıştırıp böreğin üstüne sürün. Çörek otu serpip 200 derecelik fırında önceden ıstılmış fırında 25 dk pişirim.

not: üçgen dilimlenmiş hali fotografta görülüyor.

Afiyet olsun:-)


Çikolata soslu portakallı kek
12 kişilik


malzeme:

Kek

  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yumurta
  • 1 portakal kabuğu rendesi (ince rendelenmiş)
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı mısır nişastası
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 1 avuç kadar kırılmış ve kavrulmuş fındık içi

çikolata sos

1 poşet hazır çikolata sosu
çikolata sosu pişirmek için 2,5 su bardağı süt


yapılışı


yumurta,şeker,vanilya ve portakal kabuğu rendesi iyice çırpılır (3 dk kadar). un ve nişasta elenerek keke eklenir. Hamur kabartma tozu eklenir. Un konulduğunda karıştırıcının en düşük devri kullanılmalıdır. Kek hazırlanınca fırın 170 dereceye ayarlanır ve 5 dk kadar ön ısıtma yapılır. Kek dairesel bir tepsiye boşaltılır, ancak kekten 1 fincak kadarı ayırılır, kakao bu ayrılan kısma eklenir ve çırpılır. Kakaolu kısım, kekin üzerine, istenildiği gibi gezdirilir. Bu işlemle kek ikram edilirken üzerindeki çikolata sos iç kısımlara doğru akmış görünümü vermektedir (bakınız: fotograf). Keki fırında 20 dk kadar pişirin.


Kek pişerken çikolata sosu paket üzerindeki tarife göre süt ile hazırlayınız. Kek pişince birak bekletin. Sosun kabuk bağlamaması için ara sıra karıştırın.


Dairesel tepsideki keki önce 4 parçaya bölün. daha sonra her bir parçayı 3 üçgen dilime bölün. tepsinin kenarında bıçak gezdirin keki kenarlardan ayırın, (bu kısımlara sosun girmesi gerek)Dilimleme işleminden sonra fındıkları kekin üzerine serpin. Çikolata sosu dikkatlice dökün. 1-2 saat kadar bekletip servis yapın.

Afiyet olsun:-)

19 comments:

  1. noreply@blogger.com (inci)November 29, 2007 at 1:53 AM

    Canım Özlemciğim,arkadaşımızın ani vefatı hepimizi derinden sarstı....artık her pc açtığımda Esracığımın varlığı yanımdaymış gibi bir his kaplıyor içimi....bu nasıl bir sevgidir ben de çözemedim...tanımadığımız ama çok şey paylaştığımız arkadaşlarımız nasılda farketmeden herşeyimiz oluveriyor....hepğimiz çok duygulu ve hassas bayanlarız....bu anlamlı tatlı tarifinden dolayı seni kutluyorum....sevgiler....

    ReplyDelete
  2. noreply@blogger.com (GÜL'ÜN MUTFAĞI)November 29, 2007 at 2:10 AM

    canım kaç gündür hepimiz çok üzgündük hala etkisinden kurtulamadık ama hayat devam ediyor ALLAH nur içinde yatırsın .
    ellerine sağlık çok güzel oldukları görüntülerinden belli kucak dolusu sevgiler canım benim

    ReplyDelete
  3. noreply@blogger.com (nihal)November 29, 2007 at 3:14 AM

    Arkadaşım kısmetse herkesin güzel destekleriyle kevgir aralık ayına bomba gibi girecek.
    SEn neler neler yapmışsın top pareler falan içindekilerle harika bir lezzet olsa gerek.Ellerine sağlık.
    lezzetavcisi

    ReplyDelete
  4. noreply@blogger.com (ayseyaman)November 29, 2007 at 4:23 PM

    SofraÖzlemim çok doğru söylüyorsun..Ben de mutluyum sizi tanıdıgım ve burada olduğum için!!
    Canim yorumlarına çok sevindim çılgın çılgın yazmışsın, hindiler seninde aklını basindan almışlar sanırım..:)
    Canım yaaa sanki tarifini versem yapacaksınız :P he he he! Hep istiyonuz tarif ama sonuç yok..Çikolata süsleme tarifi verdim 1 yapan çıkmadı...
    Amma seni tanırım benim yılbası sans kurabiyelerimi yapmıstın sana torpıl geçeyim madem, özel olarak tarif göndereyim sana...:)
    Saka bir yana insallah yazmak istiyorum tarifi...
    Gecen Halal Marshmallow bulmusum, buldugum yerdeki tum mali alasim geldi ama son kullanma tarihlerine guvenemedim..Rengarenk Marshmallowlar, erit icine pudra sekeri ekle yogur olsun sana seker hamuru...he he!
    Daha cok merak ettırdım senı degil mi? En kisa zamanda tarif gelecek insallah..
    optm kaçtım sevgilerle. :)

    ReplyDelete
  5. noreply@blogger.com (disal)November 29, 2007 at 10:53 PM

    canım naber...güzel görünüyor...

    ben yedim....bunun hamurunu biraz ince tutmak gerekiyor...yoksa hamur gibi bir tat oluyor...

    içi çok konulunca daha güzel oluyor....
    ellerine sağlık özlemim...

    ReplyDelete
  6. noreply@blogger.com (yesildomates)November 30, 2007 at 1:42 AM

    canım denemene ve beğenmene çok sevindim..gerçekten çok lezzetli bir tatlı oluyo..ellerine sağlk..öpüyorum..sevgiyle kal...

    ReplyDelete
  7. noreply@blogger.com (yaren)November 30, 2007 at 2:03 AM

    Burdaki arkadasliklar böyle güclü olmasina bende cok sasirdim.Sevgili Esranin olayinda tüm arkadaslar son derece duyarli oldugunu gördüm.Hic tanimadigim insan icin vefatinda günlerce etkisinde kaldim.Allah rahmet etsin.Bende tüm blogcu arkadaslarimi cok seviyorum.Top pare harika görünüyor.Ellerine saglik canim.

    ReplyDelete
  8. noreply@blogger.com (www.guldencehobi.blogcu.com/)November 30, 2007 at 2:17 AM

    Selam canim,
    Süper bir tatli olmus eline saglik.
    Hayirli cumalar dilerim güzelim.
    Beklerim buyur gel olurmu!

    ReplyDelete
  9. noreply@blogger.com (Papatya Prenses)November 30, 2007 at 3:44 AM

    Hayat bir şekilde eksik veya fazla, mutlu veya mutsuz... devam etmek zorunda.. Önemli olan bizden önce ebedi aleme göçenleri unutmamak,ölümden ibret almak ve onları hayır dualarla yad etmek..

    Tatlın nefis görünüyor ama benimkilerin üstünde hindistan cevizi olmasın tamam mı:)
    Ellerine sağlık canım,hayırlı cumalar..

    ReplyDelete
  10. noreply@blogger.com (papatya68)November 30, 2007 at 5:51 AM

    selam canım ben uzun bir ara vermiştim zaten birazda blogdaki sorunlar beni soğutmuştu ama artık buralardayım daha çok gelirim yalnız sana kırıldım bende hala ismin ekli iken sen çok çabuk silmişsin beni:)şaka bir yana bende blogcu olduğum ve sizleri tanıdığım için şanslı olduğumu düşünüyorum bacım tatlın harika olmuş bence kısa zamanda denemek üzere aldım tarifi sevgiyle ve mutlu kal

    ReplyDelete
  11. noreply@blogger.com (zeynep)November 30, 2007 at 7:22 AM

    çok nefis görünüyor canımmmm çoooook:)))ellerine sağlık..
    ben bu topları yiyip yiyip top gibi yuvarlanmaya razıyım:)))
    öpüyorum canım

    zeynepcesmeci.blogcu.com

    ReplyDelete
  12. noreply@blogger.com (halenze)November 30, 2007 at 2:02 PM

    toppare içtiyorum ben:(((((((
    toppare içtiyorum ben:(((((((

    anladın sen onu:))
    ellerine sağlık öçlem ne caman yaptın bunu:)

    ReplyDelete
  13. noreply@blogger.com (kitchensweetkitchen)December 1, 2007 at 1:40 AM

    Çok iştah açıcı bir tatlı.Elinize sağlık.

    ReplyDelete
  14. noreply@blogger.com (MUTFAKISTAN)December 1, 2007 at 6:06 AM

    canim cok guzel olmus eline saglik.
    kevgirde yazini okudum ziyarete geldim yureginize saglik dergi super oldu esraya yakisir bu dostluklar bu sevgiler nurda yatsin sevgiler

    ReplyDelete
  15. noreply@blogger.com (zerrin - misss)December 1, 2007 at 2:41 PM

    Özlemimmmmm,

    seni sadece sımmmsıkı kucaklıyorum olurmu ...

    Canımsınnn...

    ellerine sağlık

    www.misssgibi.com

    ReplyDelete
  16. noreply@blogger.com (inci)December 2, 2007 at 3:58 AM

    canım geçiyordum uğradım ,iyi pazarlar dilerim....sevgiler....

    ReplyDelete
  17. noreply@blogger.com (Aybike Ceylan)December 31, 2007 at 12:17 PM

    Emel'cigim,

    Ugramayali, ne guzel seyler yapmissin, oncelikle ellerine saglik.

    Nice guzel, saglikli, mutlu ve sevdiklerinle beraber yillar diliyorum. Yeni yiliniz kutlu ve mutlu olsun.

    Sevgiler

    ReplyDelete
  18. noreply@blogger.com (Emel'in Mutfağı)January 1, 2008 at 10:57 AM

    evet aybikecigim elimden geldigince yazileri eklemeye calisiyorum, is yogunlugu ile zor olsa da keyif veriyor.) bende yeni yiliniz kutlarim sevgilerimle:-)

    ReplyDelete
  19. noreply@blogger.com (Nimetce)April 21, 2008 at 2:01 AM

    çikolata soslu portakallı kekinizden hafta sonu gelen misafirlerime yaptım. Süper oldu!!!! çok beğendiler, kalan bir iki dilimi de ben tırtıkladım (diyetteyim ama ne yapayım çok güzel olmuştu) o portakalın vermiş olduğu koku ve lezzet muhteşemdi, paylaşımınız için teşekkürler,

    ReplyDelete