Thursday, June 5, 2008

Sütün Faydaları ve Sütlü Çorba

Bu tarif annemin sütlü çorbasıdır. Midem rahatsız olduğu zamanlarda annem bana hep sütlü çorbayı yapar, çok hafif bir çorbadır. Sütün faydalarını merak edip araştırınca bir çok faydası olduğunu gördüm ve sizlerle paylaşmak istedim:

* Süt vücudun birçok hayati fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hücreleri için gerekli unsurlara sahiptir.
* Süt, hücre dokularının oluşmasında, yıpranan kısımların yenilenmesinde önemli rol alır, uzun ve sağlıklı bir hayat için ideal bir besindir.
* Yarım kilo süt, günlük ihtiyacımız olan; kalsiyumun % 75'ini, fosforun % 60'ını, iyotun % 25'ini, B2 ve B12 vitaminlerinin % 77’sini, C vitamininin % 15'ini, A vitamininin % 23'ünü, D vitamininin ise % 16'sını karşılar.
* Süt A, B, C, D, E, K vitaminlerni içerir.* Süt büyüme ve gelişmeyi sağlar, özellikle 2 yaşın altındaki çocuklara tam yağlı süt verilmelidir.* Süt dişleri korur ve çürükleri önler.* Süt yaraların çabuk kapanmasını sağlar.* Süt kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar* Süt kasları güçlendirir.* Süt kronik bronşiti önler.* Süt kemik erimesini önler, kemikleri sertleştirir (yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak kemiklerdeki kalsiyum ve proteini hızlı kaybederiz. Böylece kemikler yavaş yavaş kuvvetini kaybedip, daha kırılgan hale gelir).* Süt beynin gelişmesi ile çalışmasında faydalıdır ve beyne enerji verir.* Süt mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir.
* Süt saç ve tırnak oluşumunda rol alır cilt,saç ve tırnakların sağlıklı olmasında büyük rol oynar. * Süt mide rahatsızlıklarını giderir, sindirim sistemini düzene koyar ve ülseri önler.
* Süt bağırsaklarda işlenmyen mikroorganizmaların gelişimini engeller ve tipik bağırsak florasını geliştirirci etki yapar. * Süt kanserin önlenmesine yardımcı olur, tansiyonu düşürür. * Süt vücutta ödem yapan maddelerin toplanmasını önler, hastalıklara karşı direnci artırır. * Süt kilo kontrolünü kolaylaştırır, yağsız süt kolesterolü düşürür.
ALINTIDIR

1 Avuç tel şehriye
1 Avuç arpa şehriye
1 Avuç pirinç
2,5 Su bardağı süt
1 Yemek kaşığı margarin
Tuz
Yapılışı: Yeterince suda tel şehriyeyi, arpa şehriyeyi, pirinci yumuşayana dek pişirin. İçine sütü margarini (margarini eritmeyin) koyun. 1 taşım kaynatıp, ocaktan alın ve tuzunu ekleyip karıştırın. Sütlü Çorbayı sıcak servis yapın.

No comments:

Post a Comment